1.1.1. Axe de rotație și segmente de braț

1.     PREZENTAREA ANSAMBLULUI ROBOT

O celulă robotizată este compusă din mai multe elemente. În general acestea sunt robotul industrial, care conține la rândul său brațul robotului și controller-ul robotului, scula de lucru (montată pe flanșa robotului), echipamentele periferice (montate atât pe brațul robotului cât și în jurul brațului – ex.: axele suplimentare sau poziționerele), panourile de operator și echipamentele de securitate (garduri, etc.). Acest modul cuprinde prezentarea informațiilor esențiale despre ansamblul robot. Brațul robotului este componenta mecanică iar controller-ul este componenta electronică.

1.1.   Prezentarea brațului
1.1.1.  Axe de rotație și segmente de braț



Axele de rotație sunt toate cuplele mobile ale robotului. Prin rotația unei axe se schimbă configurația brațului. Roboții industriali realizează mișcări sincronizate ale axelor pentru a defini traiectorii. Axele sunt numerotate de la baza robotului către vârf în număr total de 6. Trei dintre ele se folosesc pentru poziționarea robotului iar celelalte trei pentru orientarea sa. Conceptele de poziționare și orientare pot fi ușor asociate cu mișcarea unei mâini pentru a executa o operație simplă (ex.:scrisul), astfel: umărul și cotul realizează poziționarea mâinii în zona de lucru (foaia de hârtie pe care se va scrie), iar încheietura și degetele realizează orientarea (pixului) pentru a putea executa sarcina de lucru. În mod similar robotul se poziționează și se orientează pentru a realiza sarcinile sale de lucru.

Brațul robotului este compus din două segmente legate prin cuple sau axe. Acestea sunt, de la bază spre vârf, braț și antebraț.