Termeni, Istoric și Importanță
Proprietatea intelectuală e o formă de titlu legal care permite posesorului să controleze utilizarea anumitor intangibile, cum ar fi idei sau expresii.
Dreptul de autor protejează forma unei lucrări expresive originale (literare, artistice sau tehnice). În cazul intangibilelor acest lucru nu se întâmplă - o carte poate fi multiplicată în oricâte exemplare fără să afecteze vreun cititor.
Drepturile de proprietate intelectuală sunt acordate de stat în scopul încurajării creării de asemenea intangibile. Acestea dau proprietarului dreptul de a acționa în justiție pe cei care le încalcă.
Drepturile de proprietate intelectuală sunt acordate de stat în scopul încurajării creării de asemenea intangibile. Acestea dau proprietarului dreptul de a acționa în justiție pe cei care le încalcă.
Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (conform denumirii originale din engleză, [The] World Intellectual Property Organization sau WIPO) este una din agențiile specializate ale Națiunilor Unite. WIPO a fost creată în 1967 cu scopul declarat de a încuraja activitatea creatoare și promovarea proprietății intelectuale oriunde în lume.
WIPO are în mod curent 183 de state membre, printre care și România.
Lucrările literare, artistice sau tehnice sunt protejate de „Convenția de la Berna pentru protecția Operelor Literare și Artistice”, care datează din 1886, fiind revizuită în 1971.
După Convenția de la Berna nu mai este necesară indicarea faptului că o operă este protejată de drepturile de autor atât timp cât „proprietatea intelectuală a unei opere literare, artistice sau științifice corespunde autorului pentru simplul fapt că el a creat-o” și „sunt considerate obiecte ale proprietății intelectuale toate creațiile originale literare, artistice și științifice exprimate prin orice mediu și pe orice suport, tangibile sau intangibile, cunoscute acum sau care se vor inventa în viitor”.
În lumea digitală se aplică aceleași legi ale proprietății intelectuale și drepturilor de autor ca și pentru toate celelalte creații originale.
În martie 2002 a intrat în vigoare Tratatul OMPI (WIPO) pentru Dreptul de Autor (WCT) și în mai Tratatul OMPI pentru Interpretare și Fonograme (WPPT).Ambele „Tratate ale Internetului” (cum sunt cunoscute) au fost realizate în 1996 de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale. Astfel este actualizată și completată Convenția de la Berna și se introduc elementele societății digitale.
În România drepturile de autor sunt recunoscute și protejate prin Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.
TITLUL I / PARTEA I / CAPITOLUL I
Art. 1. (2) Opera de creatie intelectuala este recunoscuta si protejata, independent de aducerea la cunostinta publica, prin simplul fapt al realizarii ei, chiar neterminata .
Art. 1. (2) Opera de creatie intelectuala este recunoscuta si protejata, independent de aducerea la cunostinta publica, prin simplul fapt al realizarii ei, chiar neterminata .
DREPTURI DE AUTOR
Prin urmare, textul articolelor tehnice publicate pe acest blog reprezintă proprietatea intelectuală a autorului. Este interzisă cu strictețe orice formă de publicare a acestora cu scopul de comercializare. Este permisă, totuși, folosirea acestor informații pentru orice activitate non-comercială.
Capturile de ecran atașate acestor articole sunt proprietatea autorilor programelor software prezentate și sunt distribuite cu acordul acestora.
Elementele de design (Logo-uri sau alte elemente grafice) sunt originale (nu sunt plagiate), reprezintă proprietatea autorului blogului iar dacă nu, sunt distribuite cu acordul autorului de drept al acestora.
Orice alt element cu caracter informativ conținut în articole este publicat alături de sursa de unde a fost obținut.
Toate drepturile sunt rezervate.
REFERINȚE