Motiv, Scop și Metode - Partea 1

Partea 1 - Motiv


În România, robotica industrială este un domeniu cel puțin exotic. Acest lucru nu înseamnă că nu există roboți industriali (RI) - nici pe departe. În schimb, existența și utilitatea lor este de cele mai multe ori înțeleasă greșit.

Roboții Industriali, în primul rând, sunt echipamente foarte performante care se folosesc, de obicei, pentru a realiza sarcini prea monotone sau prea dificile pentru operatorii umani - foarte rar pentru sarcini care necesită o gândire dinamică și decizii complexe.

Exemple:
  • Realizarea unui cordon de sudură drept, lung de un metru - este o sarcină pentru cei mai experimentați dintre sudori, însă un robot poate să realizeze acest lucru cu o deviere (precizie) de sub 1 mm.



  • Manipularea obiectelor către o presă hidraulică și după prelucrare, înapoi către postul de depozitare - poate fi o sarcină monotonă pentru un operator care în timp poate duce la accidente de muncă foarte serioase, însă un robot poate repeta aceeași operație 24h/zi, 363 de zile pe an, pentru că o zi trebuie rezervată odată la șase luni pentru mentenanță.


Nu trebuie interpretat greșit - programarea roboților și automatizarea unui proces sunt actvități foarte migăloase, deși în majoritatea cazurilor nu sunt neapărat dificile sau complexe, dar care necesită cunoștințe tehnice actualizate, multă răbdare și atenție la detalii. Totuși, odată programat, un robot poate reproduce o serie de sarcini cu aceleași rezultate pentru foarte mult timp.

Folosind RI într-un mod corespunzător și eficient, oamenii pot avea joburi mult mai complexe (și mai bine plătite), pentru care programarea unui RI ar fi deosebit de dificilă și nejustificată, sau pot fi instruiți să interacționeze eficient cu aceștia (programare, operare, mentenanță și reparații minore).

Desigur, sunt și excepții - există industriași care preferă să aibă RI care să realizeze automatizări nejustificate (tehnic, financiar sau social), în ciuda tuturor sfaturilor date de profesioniști - sau comercianți care ar vinde RI pentru orice aplicație doar pentru a obține un profit rapid.

O altă greșeală majoră este că aceste echipamente sunt clasificate aproape instinctiv - chiar și de către ingineri - ca fiind tabu. Se întâmplă ca probleme minore într-o linie robotizată, care în orice alt tip de aplicație ar fi detectate și remediate într-un timp foarte scurt, să ducă la oprirea întregului flux de producție, pentru că oamenii din fabrică nu au curajul sau nu sunt lăsați de către șefii ierarhici să se implice în rezolvarea lor, conform manualelor de mentenanță.

Exemplu: 


  • RI au baterii care le permit să își rețină setările când nu sunt alimentați electric, la fel ca orice placă de bază de PC care reține data, ora și alte configurații atunci când e scoasă din priză.Acestea se schimbă la fel ca bateriile unei telecomenzi. Mai mult, robotul anunță, la fel ca un telefon mobil, atunci când bateriile sunt consumate. Aproape jumătate din intervențiile la care am fost chemați - unde clienții opriseră producția - au fost pentru schimbarea bateriilor, sau mai bine spus pentru reconfigurarea roboților pentru că bateriile nu au fost schimbate la timp.

Nivelul de înțelegere pe care îl au oamenii, în special cei din funcțiile de decizie, despre roboții industriali, îi pot clasifica în trei categorii:


  • În prima categorie, sunt oamenii care vor să folosească RI, pentru că înțeleg progresul tehnologiei, însă sunt conștienți că nu au cunoștințele necesare pentru acest lucru și de aceea au încredere în integratori și îi lasă să își facă treaba fără să intervină. Problema, desigur, este cu acei furnizori de servicii (integratori) care profită de încrederea și lipsa de informare a clienților și le livrează echipamente ieftine care se defectează ușor, astfel aceștia pierzând încrederea în aceste tehnologii.



  • A doua categorie este reprezentată de oamenii care au noțiuni vagi despre aceste echipamente, însă completează deficitul de cunoștințe cu tupeu. Acest lucru se poate numi lipsă de educație industrială și se întâmplă din motivele menționate anterior. Această categorie de oameni este cea mai răspândită în România. ”Avantajul” lor este că nu pot fi păcăliți la fel de ușor ca prima categorie dar nici nu pot fi convinși, chiar și cu dovezi concrete, că ideile lor preconcepute sunt greșite.


De cele mai multe ori acești oameni rămân cu sisteme de automatizare incomplete pentru că nu pot înțelege importanța tuturor echipamentelor dintr-o astfel de celulă și mai devreme sau mai târziu, când aceste sisteme se vor defecta renunță de tot la ideea de roboți industriali.


  • A treia categorie, este categoria oamenilor bine informați cu care se poate discuta și care înțeleg si promovează această tehnologie așa cum ar trebui. Acești oameni sunt foarte puțini și foarte valoroși atât ca și clienți cât și ca integratori. Există mulți alții care sunt dornici să învețe, însă sistemul actual de informare este de așa natură încât de cele mai multe ori îi va încetini sau îi va opri.



Acest sistem inchis de informare reprezintă motivul pentru care a fost creat acest blog.