Partea 2 - Scop și Metodă
Golul dintre didactic și practic
Noțiunile despre Robotică Industrială predate în mediul universitar, de obicei, nu coincid cu expertiza cerută de angajatori pentru obținerea unui post de specialist. Absolvenții de facultate au, cel mult, informații generale din domeniu și acest lucru are un impact negativ în căutarea unui job de profil.
În urma experienței și a cunoștințelor dobândite, am scris un ghid structurat pe șapte module (cuprinsul va fi publicat ulterior), care abordează toate aspectele integrării unui RI într-o aplicație. Este vorba de toate etapele, de la înțelegerea structurii mecanice a unui robot până la interfața cu alte echipamente, elemente avansate de programare sau sisteme de vedere artificială.
Unul din scopurile pe care mi le-am propus, este să creez această punte între didactic și practic abordată din perspectiva industrială.
Acest blog va pune la dispoziția celor interesați, fie persoane din mediul academic (studenți sau profesori), fie oameni din domeniul industrial, mijloacele prin care aceștia să să aibă acces la informații și să își dezvolte cunoștințele despe RI.
Lista de obiective
Publicarea acestui ghid și bineînțeles, suportul constant pe marginea sa, se vor face prin diferite metode interactive (blog, organizarea de ședințe e-learning, interacțiunea prin comentarii sau e-mail, publicarea unor proiecte didactice, etc.).
Totodată, îmi propun să iau legătura cu toate facultățile de profil tehnic din țară, pentru a promova acest mod de învățare și a stabili seminarii sau orice alte activități didactice sau practice pe domeniul RI.
Intenționez să obțin sprijinul FANUC Europe pentru un astfel de tip de promovare. În funcție de acest sprijin voi putea publica articole despre:
- Obținerea soft-urilor pentru dotarea laboratoarelor, la un preț redus,
- Moduri de a obține asistență pentru proiecte de cercetare, etc.
Nu vă mint, e cu bani (Costuri de întreținere)
Libertatea de exprimare, mai ales pe internet, este însoțită de reguli și mai ales costuri.
Sistemul actual, este de așa natură încât va trebui să postez săptămânal aceste articole pentru a asigura o viață lungă blog-ului. Oricât mi-aș dori, nu voi putea publica mai mult de un (sub)capitol odată, deoarece informația de care dispun este totodată limitată și deosebit de valoroasă. Dacă procesul ar fi mai des de atât, blogul va avea o viață scurtă și în timp, din lipsă de articole noi, se va pierde în analele internetului.
Totuși informația prezentată în articole va fi întotdeauna gratuită și completă (ne-trunchiată în scopuri comerciale).
Manualele vor putea fi cumpărate și ca eBook-uri, pentru cei ce nu au răbdare sau timp până vor fi publicate pe blog.
După publicarea fiecărui modul, prețul său ca eBook va scădea. De asemenea intenționez să ofer un discount pentru promovarea blog-ului sau a eBook-urilor.
În timp voi crea o aplicație pe Google PLAY care să conțină aceste cursuri.
Cât despre securitate, nu am cum să îmi protejez munca de furt, decât prin câteva drepturi elementare care datează din anii 1880 - dar asta presupune ca întâi să găsesc hoții. Oricum, presupun că dacă cineva va avea mai mult succes cu promovarea acestor cursuri decât mine nu poate fi decât un lucru bun. De aceea nu voi face eforturi deosebite să le protejez.
Eu consider că informația este liberă să fie accesată de oricine.
Promovarea blogului necesită bani și scopul său este să producă suficient cât să se întrețină.
Un curs specializat de robotică, susținut de către integratori, se poate plăti cu sume între 25-50 de euro pe oră, per cursant, deci oricât ar produce un astfel de blog nu poate fi comparabil. Tot costul ridicat al cursurilor de acest gen face ca oamenii care au cunoștințe solide în domeniu să fie foarte puțini. Informația este ținută sub cheie și vândută pe foarte mulți bani - astfel se creează un cerc vicios care va ține întotdeauna oamenii capabili departe de mijloacele prin care se pot dezvolta.
Scopul final al acestui blog este să rupă acest cerc vicios și să lase progresul și informația să își urmeze drumul firesc către cei care pot face o diferență, un salt înainte.
Tot ce sper este ca aceste cursuri să ajungă unde trebuie și blogul să aibă viață destul de lungă cât să îi pot susține pe cei interesați, cât mai mult timp.