8. PREZENTAREA SISTEMELOR DE COORDONATE SPECIFICE ROBOTILOR FANUC

8. PREZENTAREA SISTEMELOR DE COORDONATE SPECIFICE ROBOŢILOR FANUC

Prin mişcarea robotului se înţeleg următoarele: 
  • Schimbarea poziţiei vârfului sculei, sau Tool Center Point (TCP)
  • Schimbarea configuraţiei braţului robotului. 
Roboţii Fanuc folosesc algoritmi de calcul pentru a realiza majoritatea mişcărilor în diferite sisteme de coordonate. Singura excepţie o face mişcarea pe fiecare axă, individual. 

Principalele sisteme de coordonate sunt prezentate mai jos:

8.1. Mişcarea robotului în modul JOINT
  • Mişcarea în modul JOINT. Aceasta este singura mişcare pe care o face robotul fără a ţine cont de nici un sistem de coordonate. Prin această mişcare se acţionează fiecare axă, individual, pentru a ajunge în configuraţia şi poziţia dorită.
8.2. Mişcarea robotului în coordonate carteziene (WORLD,TOOL)
  • Mişcarea în sisteme de coordonate carteziene. În acest mod, robotul deplasează TCP-ul în funcţie de următoarele cazuri :
  1. WORLD : sau sistemul global. Are originea în baza robotului, X în faţa robotului, Y în lateral stânga şi Z în sus. Notă : pentru a diferenţia spatele de faţa robotului trebuie ştiut că în spate intra cablurile de semnal şi alimentare.
  2. TOOL : Originea se află în TCP. Restul direcţiilor sunt definite de operator. În figură, Z este perpendicular pe cleşte, X este în prelungirea lui, iar Y este transversal. Este FOARTE IMPORTANT de reţinut că acest sistem este unul mobil, deoarece odată cu schimbarea poziţiei sculei se va schimba şi sistemul de coordonate corespunzător noii poziţii.
  3. USER: Sisteme de coordonate definite de operator, de obicei, pe mesele de lucru. Acestea au direcţiile diferite de WORLD, însă, spre deosebire de sistemul TOOL nu sunt mobile; odată definite, ele rămân fixe până când vor fi modificate de operator. Aceste sisteme se definesc relativ la WORLD.
Fig. 8.3. Sistemele de coordonate carteziene de tip USER (verde)